Zerowaste kuchyňa: Ako si ju zariadiť a tvoriť čo najmenej odpadu?

Každodenná príprava jedla v kuchyni a jej udržiavanie dá zabrať samo o sebe, nerozmýšľajúc ešte o tom, ako si navariť či poupratovať a nevytvárať pri tom odpad. Avšak stačí zaviesť pár "zlepšovákov" a uvidíte, že váš život bude o niečo jednoduchší - vytvoríte menej odpadu, ktorý nemusíte vyhadzovať a vaša kuchyňa bude vysoko organizovaná.

Nákup potravín a korenín
Začnime od najväčšieho zdroja odpadu v podobe obalových materiálov, a tým sú nakupované potraviny. Nedá sa žiť úplne bez odpadu, no každá snaha o jeho zníženie sa počíta. Našťastie mám blízko bezobalový obchod, a preto veci ako cestoviny, múku, ryžu, ocot, olej a všetky koreniny nakupujem tam. Ak ste v klasickom supermarkete, máte tiež vždy možnosť výberu. Napríklad nikdy nekupujem citróny v sieťke či šampiňóny v obale, keď viem, že sa inde dajú kúpiť aj bez nich.

Organizovaná chladnička
Na začiatok musím uviesť, že bývam v domácnosti, v ktorej nežijú žiadne deti. Po dosiahnutí bodu, kedy naša chladnička bola neustále plná, ale "nikdy v nej nič nebolo," bolo nutné generálne upratovanie. Veci, ktoré nám tam stáli a nejedli sme ich už nekupujeme. Mám pravidlo, že to, čo sa raz pokazí v chladničke už nikdy viac nekúpim, a teda ak chcem ešte niekedy jesť paradajky, vždy si dám pozor aby som ich spotrebovala. Druhým pravidlom je, že si najprv vždy naplánujem, čo navarím a v obchode kúpim len veci, ktoré na to potrebujem.

Káva bez odpadu
Máte doma kapsulový kávovar? Pri takejto príprave kávy vytvoríte veľké množstvo odpadu v podobe použitých kapsúl, vyrobených z kombinovaného materiálu, ktorý sa nedá recyklovať. My sme to vyriešili kúpou nerezovej kapsule, ktorú si viete opakovateľne naplniť. Použitú kávu viete využiť ako peeling na telo, ktorý má skvelé vyhladzujúce účinky.

Separovaný odpad
Samozrejme, stále nejaký ten odpad vytvoríme, a preto je praktické mať doma zriadené koše na separovaný odpad. Triedenie odpadu na sklo, plast, papier a zmiešaný odpad tak bude pohodlnejšie a organizovanejšie.

Kompostujte!
Pri varení vzniká veľa biologicky rozložiteľného odpadu v podobe zvyškov potravín. Je škoda takéto zvyšky hádzať do zmiešaného odpadu, keď ich môžete premeniť na kompost. Je to jednoduchšie, ak máte dom a záhradu, no v byte môžete skladovať kompost v nádobke v mrazničke, a keď sa vám naplní odniesť ho niekomu, kto kompostuje. Ak máte na byte rastliny, pouvažujte nad bytovým kompostérom, v ktorom zvyšky jedla spracujú dážďovky (vermikompostér). Nezabudnite si naštudovať, čo do kompostu patrí a čo nie.

Čapovaná drogéria
Saponát na umývanie riadov si už dnes viete opakovane naplniť na viacerých miestach, buď do vlastnej nádoby alebo fľaše, ktorú si prvotne zakúpite a opakovane dopĺňate. Môžete si načapovať prírodné prostriedky na umývanie, a tým pádom sa do vody pri ich používaní nedostávajú chemikálie.

Určite existuje ešte mnoho tipov, ako si premeniť kuchyňu na bezodpadové územie, no pri dodržiavaní týchto základných rád uvidíte pozitívne zmeny vo vašom živote.

Ak sa Vám tento článok páčil, nezabudnite mi nechať dole komentár alebo ma podporiť zdieľaním.

Komentáre